17/04/2008

17.4. Nässjön kieppeillä, juna Malmö-Tukholma

Keskiviikkona 16.4. söimme hotellin aamiaisen, joka oli vallan mainio: huoneeseen tuotu kahvi, mehu, croissant ja patonki, 5e/nenä. Dante-hotellin hinta-laatusuhde oli kaiken kaikkiaan hyvin kohdallaan, ainoat asiat, joista voisi valittaa, olivat huono äänieristys sekä vähän hankalahko suihku.

Noin 9:00 kieppeillä kirjauduimme ulos hotellista ja rahtauduimme rautatieasemalle. Oli aika erota Mirjasta, joka jatkoi muualle Ranskaan. Lauran kanssa kävelimme vielä katsomaan läheistä ortodoksikirkkoa, joka näytti piparkakkutalolta eli oli aika söpö. Sisään emme menneet, koska se olisi maksanut. Sen sijaan kannoimme rahamme läheltä löytyneeseen leipomoon, mistä saimme mainiot matkaeväät, jälkkäriksi leivoksia... Ranskalaisia pikku leipomoita tulee ikävä.

10:43 alkoi pitkä kotimatkamme. Ensimmäinen etappi oli TGV Nice Villestä Paris Lyoniin. Jännästi juna pysähteli monessa Côte d'Azurin pikkukaupungissa, mutta Avingonin jälkeen huristi pysähtymättä puolen Ranskan halki Pariisiin.

Pariisissa sompailimme RER-lähijunalla (olipa suuret ja sekavat asemat niillä metroon verrattuna!) Paris Nordiin. Siellä oli aikaa käydä aseman lähellä kalliilla kahvilla ja välipalalla, sitten taas junaan. Thalys vei Pariisista Kölniin. Junassa oli kansainvälinen meininki, kun ympärillä puhuttiin paitsi ranskaa, saksaa ja hollantia, myös englantia ja ruotsia. Ei sentään suomea, joten saimme vielä hetken puhua rauhassa "salakieltämme".

Kölnin asema oli tympeä: kaupoissa ja kioskeilla kävi vain käteinen, ja istumapaikkoja ei niin millään löytynyt, ei niin minkäänmoisia penkkejä. Söimme siis iltapalamme portailla tien tukkeena istuen. Päivän viimeinen juna oli CNL ahtaine lepovaunupaikkoineen. Tällä kertaa tosin oli helpompaa kuin viimeksi: osastossamme oli lähinnä hollantilaisia, ja kaikki menivät heti nukkumaan.

No comments: