22/05/2012

17.5. Morges - Anduze

Aamun herätys oli kuin metron työvuoroa varten, kolmen jälkeen. 3.45 minä ja perheen vanhemmat lastauduimme autoon - lapset eivät olleet tulossa luolalomalle. Poimittuamme vielä neljännen luolaihmisen lähikylästä aloitimme pitkähkön ajomatkan kohti Groupe Spéléo Lausannen helatorstaiviikonlopun retkikohdetta, Anduzen kylää Ranskan Provencessa. Älyttömän aikaisen lähdön idea oli välttää ruuhkia, ja se kyllä onnistuikin, tiet olivat aivan loppumatkaa lukuunottamatta lähes tyhjiä. Nukuin suurimman osan ajasta.

Jo aamuyhdeksän paikkeilla saavuimme Anduzeen. Kätevästi saimme hotellihuoneet käyttöömme jo näinkin aikaisin, joten jätimme tavaramme huoneisiimme, ja lähdimme turismoimaan. Päädyimme läheiseen Bambouseraieen eli bambupuutarhaan. Kaikenkokoisten ja väristen bambujen lisäksi siellä oli muun muassa sitruspuita, palmuja ja Laosilainen kylä, jossa oli älyttömän soma pikkuinen possu. Leppoisa ja seesteinen turistikohde, ja erityisen kiinnostava kasvibiologian kurssin jälkeen!

Yhden paikkeilla asetuimme kylän keskustaan lounastamaan ja odottamaan muita kerholaisia. Kukaan ei ollut juuttunut ikuisuuksiksi ruuhkaan, vaan hiljalleen loputkin sveitsiläiset selviytyivät paikalle, ja suuntasimme yhdessä iltapäivän turistiaktiviteettiin: höyryjuna-ajelulle. Ei ehkä ensimmäinen luolamatkaan kaipaamani sisältö, mutta olihan se hilpeää käydä kokeilemassa, millaista oli junailu joskus muinoin. Menomatkan olimme avoimessa vaunussa veturin takana, ja perillä naamamme olivat täynnä nokitäpliä. Tunnelit höyryn seassa olivat aika hupaisia, ja maisemat metsäisine kukkuloineen kauniita.

Iltaan mahtui vielä "apéro" eli viiniä ja snackseja joen varressa, mistä sade ajoi meidät pois, sekä hotellin illallinen, johon kuului muun muassa ankan kivipiiroja sisältänyt salaatti. Viini ei ainakaan auttanut väsymykseen ylipitkän päivän jälkeen, ja meninkin aikaisin nukkumaan. Myöhemmin kuulin, että iskuryhmä oli päättänyt ryömiä johonkin läheiseen pikkuluolaan yhdentoista kieppeillä, mutta olin niin ylettömän uninen, ettei kauheasti kaduttanut känniluolauksen väliinjäänti.

No comments: