01/08/2011

31.7. Canyon du Furon

Möööö Sunnuntaina oli tarkoitus pitää vapaapäivä, ja suurin osa muista kerholaisista oli samoilla linjoilla. Kylässä oli meneillään Fête du Bleu, jota halusimme mennä vilkaisemaan. Kävelimme Méaudreen, koska autoilu olisi ollut tuhoontuomittu yritys - kaikki kylän vapaat nurmikentät oli muutettu parkkipaikoiksi, jotka olivat koko ajan aivan täysiä. Parin kilometrin kävely auringonpaisteessa oli sitä paitsi oikein mukava.

Kylässä oli älyttömästi väkeä. Vaikka olimme osanneet odottaa ihmismassaa, hulinan laajuus oli silti järkytys, samoin lehmien määrä! Niitä oli näytillä telttatolkulla, eri rotuja, eri värisiä, eri muotoisia. Lisäksi oli toki myös pari possua ja vuohea, kanoja, ankkoja, hevosia, ja poniratsastusta. Lukemattomilla eri tahoilla oli omia esittelypisteitään, muun muassa sieni- ja kasviseuran näyttely, käsityöläisten ja ruokakauppiaiden telttoja, taidetta, musiikkiesityksiä…

ChairliftMeidän visiittimme pääsisällöksi muodostui lopulta nousu tuolihissillä korkean laskettelurinteen laelle maisemia katsomaan. Näkymät olivat juuri niin upeat kuin odottaa voi. Miri päätti palata myös alas hissillä, mutta minä halusin hidastetun vuoristorata-ajelun sijasta kävellä takaisin. Se oli melkoinen elämys - rinne oli täynnä kukkia ja erinäköisiä ötököitä, ennen kaikkea heinäsirkkoja, joita hyppäsi ilmaan parvi joka askeleella. Aurinko paistoi niin suoraa ja kuumana, että hattu olisi ollut hyvä, samoin aurinkorasva.

Ehdin lähtöpisteessä ennen Miriä, ja sain odotella häntä hetken. Kohdattuamme jälleen kävelimme aluetta läpi vielä hetken, mutta emme jaksaneet kaaosta kovin kauaa, vaan suuntasimme kaupan kautta kohti kotia. Matkalla Méaudresta Camping les Eymesiin ohitsemme ajeli kaksi autollista brittejä. Toinen Wales-mobiili pysäytti kohdallemme, ja Martin kertoi heidän olevan matkalla kanjoniin. Olin tästä lievästi sanoen masentunut: olin tehnyt useammalle ihmiselle selväksi, että haluan kanjoniin, eikä tänään pitänyt olla sellaista suunnitteilla.

Olin jo ehtinyt hetken purkaa pettymystäni ja kärttyisyyttäni Mirille, kun Martin ja Andy kurvasivat takaisin, ja ilmoittivat, että voisimme tulla mukaan, jos vain kokoaisimme itsemme nopeasti. Saimme siis kyydin mökin pihaan, missä pikaisen hätäisesti kasasin minulle listatut tarpeelliset tarvikkeet. Miri, jolla ei ollut ollenkaan märkäpukua matkassa, päätti jättäytyä pois reissulta, mutta ystävällisesti pakkasi minulle eväät, kun sohin piilareita silmiini. Äkkilähdön jälkeen löysin siis itseni autosta, joka oli matkalla kohti Furon-nimistä kanjonia. Yritin pikaisesti syödä jotain lounaankorviketta, että jaksaisin. Yläparkkipaikalla vaihdoimme märkäpuvut päälle, ja odotimme tuskaisen kuumissamme, kun toinen auto siirrettiin alaparkkipaikalle kanjonista poistumistamme varten.

Lopulta kävelimme alas rinnettä "Vaara! Älä mene!" -kylttien sekä "Kanjoni tähän suuntaan" -viittojen ohi joenrantaan, josta reitti alkoi. Tässä vaiheessa havaitsin, että kaikilla muilla oli lehmänhännät, minä en ollut niitä tajunnut kaapata mukaani, mutta tämä ei kuulemma olisi kriittinen ongelma. En myöskään saanut edes molempien Dobsonin veljesten avulla märkkärini toisen pohkeen vetoketjua kiinni, joten se sai luvan jäädä auki.

Aloimme edetä kuohuvaa virtaa myöten, ja pian kohtasimme ensimmäisen laskeutumisen. Se oli minulle pienoinen järkytys. Sen sijaan, että köyden päässä olisi esimerkiksi ollut solmu, se jätettiin mahdollisimman tarkasti vedenpinnan tasoon, niin, että se solahtaisi mukavasti pois laskeutumislaitteesta laskeutujan pulahtaessa veteen. Parille ensimmäiselle laskeutujalle köysi tosin oli sen verran liian pitkä, että he saivat tapella saadakseen sen ulos. Itse vuorollani molskahdin nätisti hyiseen veteen, ja olin hetken ihan pihalla suuntien suhteen. Onneksi märkäpuvussa kelluu.

Toinen laskeutuminen oli melkein yhtä kaottinen kokemus kuin ensimmäinen. Sen jälkeen etenimme pitkän pätkän koskea pitkin kävellen, vain välillä hieman kiiveten tai liukumäkeä sileillä kivillä laskien. Joen rannat olivat niin loivat, että tuntui liioitellulta edes puhua kanjonista, mutta pian ne alkoivat taas muuttua jyrkemmiksi.

Jo paremmin ja vähemmän sekavasti sujuneiden laskeutumisten jälkeen päädyimme kohtaan, missä toisessa seinässä oli apuköysi, jonka avulla pääsisi pois kourusta. Aiemmin täällä olleet muistelivat, että sen jälkeen kanjoni muuttuisi vähän haastavammaksi ja märemmäksi, siksi pakomahdollisuus. Meillä oli kuitenkin kaikilla kovasti intoa jatkaa eteenpäin.

Laskeuduimme vielä yhden pätkän. Sitä seurasi toinen jyrkkä kohta - mutta päinvastoin kuin kaikissa aiemmissa laskeutumispaikoissa, tässä ei ollut minkäänlaista valmista ankkuria. Toki kanjonissa usein myös hypätään laskeutumisen asemesta, mutta seurueesta minä taisin olla ainoa, joka olisi halunnut kokeilla sitä, eikä minuakaan enää innostanut, kun alas lähetetty Dave osoitti, että vettä oli vain vyötäröön asti. Lisäksi kaikissa aiemmissa pystysuorissa kohdissa oli ollut ankkurit, vaikka ne olisivatkin olleet hypättävissä. Olimmeko epähuomiossa menneet ohi uloskäyntimme?

Pysähdyimme pitkäksi toviksi arpomaan, mitä tehdä. Martin oli yritti jo heittää köyttä puunrungon ympäri poiskiipeämisen varmistamista varten, kun Dave palasi ja kertoi, että kulman takana oli seuraava laskeutuminen, jossa oli kuin olikin valmis ankkuri. Päätimme siis jatkaa. Ankkurittomaan kohtaan köysi viritettin luonnollisten varmistusten avulla. Meidän peräämme ilmaantui lauma ranskalaisia kanjoni-ihmisiä, joilla oli selvästi oikeammat varusteet kuin meidän vanhat luolaroippeemme. He tutkivat kummastellen säätöämme, ja osa heistä hyppäsi alas veden mataluudesta huolimatta.

Ei mitenkään yllättäen, paikallaan kyhjötellessä oli tullut kylmä. Kaiken lisäksi laskeutumiset veivät meidät veteen, joka oli kauttaaltaan melkein kaulaan asti syvää. Kolmatta köyttä viritellessämme olimme kaikki niin jäässä, että tärisimme kylmästä. Laskeutuminenkaan ei mennyt ihan putkeen. Henkilökohtaisena sössänä päädyin hölmön lipan taakse räpiköimään enkä meinannut saada köyttä pois non-stopatusta Stopistani, mutta suurempi kämmi kävi köydenkantoon käytetylle SWCC:n luolasäkille, joka jumittui toivottomasti johonkin joenpohjaan.

Kun mutkan takaa tuli vastaan vaijerikulku tikkailla ja "Sortie du canyon" -kyltti, emme jääneet ihmettelemään, vaan kapusimme heti ylös. Noustuamme hyvän pätkän vaijeria sekä jyrkkää pokua tajusimme, että olimme itse asiassa matkalla kohti yläparkkipaikkaa, emme alaparkkipaikkaa, missä vaihtovaatteemme olivat. Olimme aivan väärällä puolen jokea, mutt olimme tulleet jo niin kauas, että totesimme järkevimmäksi vain jatkaa tarpomista. Parkkipaikalta kuskit lähtivät uimahousuissa ja saappaissa hakemaan toista autoa, me muut istuimme taas parkkipaikalla märkkäreissä. Eipä ainakaan ollut enää niin kuuma.

Kun lopulta palasimme leiriin, oli kello yli yhdeksän. "Helppo ja kevyt vapaapäiväretki" olikin ollut eeppinen sähellys, mutta ajoittain myös oikein hauska elämys. Pääsinpä siis kokeilemaan kanjonia, sain siitä jonkinlaisen käsityksen, ja lisäksi opin, miten Stopia käytetään kuten Simpleä.

Mökissä minua odotti Miri, joka oli viettänyt ilmeisen leppoisan ajelupäivän, ja mikä parasta kokannut herkullista pyttipannua. Iltapalaveri alkoi puoli tuntia normaalia myöhemmin, jotta me kanjonisankaritkin ehtisimme sinne. Seuraavan päivän suunnitelmia mutkistamaan oli saapunut toinen ranskalaisvahvistus, jolla oli Mielipiteitä. Lopulta kuitenkin saimme autokunnat setvittyä. Lähtö Cuves de Sassenageen olisi kello 9 aamulla, joten menimme ajoissa nukkumaan.

No comments: