02/02/2012

Cours de vacances

8.30 maanantaiaamuna alkoi Lausannen yliopiston lomakauden ranskankurssi. Olin vähällä myöhästyä alkuinfosta, kun odottelin samalle kurssille tulevia ausseja, jotka nukkuivat hieman pitkään. Tervetulosanojen jälkeen meidät jaettiin ryhmiin, ja vietiin pienempiin luokkiin tasokoetta varten. Koe koostui luetun- ja kuullunymmärtämisestä. Ensin mainittu oli ok, jälkimmäinen kamala - elävästi muistui mieleen, miten lukiossa vihasin vastaavia.

Kokeiden ja infon jälkeen hajaannuimme lounaalle. Söin aussilauman kanssa la Bananen isossa ruokalakeskittymässä. Valikoima oli hyvä, ruoka ok, hinta sveitsiläinen: halvin opiskelijahintainen ruoka 6,9 frangia eli melkein 6 euroa. Kävin myös tauon aikana vilkaisemassa yliopiston kiipeilyseinää, joka oli pieni, mutta ilmainen. Ekan koulupäivän päätti "suullinen koe", joka huolestutti kaikkia etukäteen, mutta osoittautui leppoisaksi keskusteluharjoitukseksi, jonka jälkeen saimme itse valita, kuulummeko enemmän vai vähemmän sujuvasti puhuvien ryhmään. Valitsin jälkimmäisen.

Varsinaiset oppitunnit alkoivat tiistaina. Ärsyttävästi ryhmien tasoja ei nimetty missään vaiheessa, joten en tiedä, millä tasolla olen. Materiaalien mukaan jollain väliltä B1-C2, vahva veikkaukseni omasta tasostani on kyllä se B1. Päivämme sisälsi erilaisia keskusteluharjoituksia sekä tutustumisretken multimediakeskukseen, missä voi iltapäivisin tehdä itsenäisesti kaikenlaisia harjoituksia. Ryhmä vaikutti mukavalta, ja opettaja oli kiva (ja aika charmikaskin). Iltapäivällä oli "konferenssi", käytännössä luento, jossa tyyppi esitteli runoilija Mallarmén näkemyksiä kielestä. En tajunnut puoliakaan, eivätkä muutkaan minun ryhmästäni. Yliopisto-opintoihin valmistavan kurssin opiskelijat kirjoittivat muistiinpanoja kynät sauhuten.

No comments: