29/07/2011

28.7. Luolaturistina Choranchessa

Fancy FormationsTorstai oli tyypillinen "luolavapaa, muttei luolaton". Ajelimme edelliseltä päivältä tuttua Gorges de la Bournen maisemareittiä Choranchen showcaven luo. Paikka sijaitsi ihanalla vuorenrinteellä, missä oli vesiputous. Ennen turistikierrosta kävimme katsomassa lähistöllä sijaitsevaa Grotte de Gournierin sisäänkäyntiä. Luolan aloittava järvi oli turkoosi, upea, ja hyvin kylmä. Sinne pitäisi ehdottomasti päästä. Onneksi oli tarkoituskin.

Showcave oli aivan mahtava, ehkä koristelluin yksittäinen luolakammio, mitä olen nähnyt. Katto oli täynnä pisimmillään kolmemetrisiä pillejä, ja maanalaisessa järvessä kohtasi kaksi jokea. Valaisu ja betonilattiat ja kaiteet olivat tyypillisen ankeita, ja luolassa piti kulkea oppaan perässä. En myöskään tajunnut kyseisen hassun ranskalaispapan puheesta puoliakaan. Loppujen lopuksi näytösluolavisiitin paras anti taisivat olla akvaariot, joissa oli olmeja! En ollut aiemmin nähnyt näitä mainioita luolaotuksia livenä. Näyttivät samalta kuin kuvissa. Visiitin päätti ääni- ja valoshow yhdessä suurehkossa kammiossa. Sekin oli varsin hieno, etenkin kun siinä oli sekä dinosauruksia että olmeja. Luolan jälkeen tutustuimme turistikohteen ravintolaan, missä söin pahaa salaattia, ja Miri taisteli rapujen kanssa.Olms!

Choranchen pihasta lähdimme ajamaan satunnaiseen suuntaan halki kauniiden korkeiden teiden. Päädyimme Pont-en-Royansiin, jossa näin vilaukselta paikallisen nähtävyyden, korkealla joen varrella olevat talot, maisons suspendues. Jatkoimme suuntaan, jonka epäilimme vievän takaisin päin. Tie oli niin vänkyräinen, että välillä piti pysähtyä, jotta pahoinvointi vähän väistyisi. Osa mutkista vastasi jyrkkyydeltään U-käännöstä.

Seurailimme kylttejä Villard de Lansin ja Herbouillyn suuntaan, ja päädyimme tielle, joka vei Gour Fumantin ohi. Päätimme pitää kahvitauon lähistön hassunnäköisessä tuvassa. Se osoittautui sisältäpäin vielä hämmentävämmäksi kuin ulkoa. Tunnelma oli kovin kodinomainen: paikalla oli kahvilan pitäjä sortseissa ja t-paidassa, kaksi käsikonsolia pelaavaa muksua, sekä ihana iso koira, joka tunki päätään syliin. Seinät oivat täynnä postikortteja, nurkat satunnaisia koriste- ja muistoesineitä. Setä paistoi tilaamiemme sitruunalettujen ohessa lätyt myös lapsilleen, ja sen jälkeen tiskaili vihellellen, sekä luetteli kovaäänisesti puhelimessa kauppalistaa vaimolleen. Hieman huoletti, aikoisiko hän ehkä lopuksi lyödä meitä seinällä odottavalla kirveellä ja syöttää lapsilleen.

Above the AbyssJätettyämme kotikuppilaan varmuuden vuoksi runsaasti tippiä jatkoimme matkaa lähistön näköalapaikkaan. Ikävä kyllä oli niin sumuista, ettei näkymä ollut paras mahdollinen. Ohiajavasta pakusta joku heilutteli meille, ja kun auto hiljensi ja pysäköi, meille selvisi, että se oli SWCC:läinen Steve. Hän oli juuri palaamassa jonkun jännän potin luota, ja lupasi viedä meidätkin sinne. Päädyimme siis aivan sattumalta katsomaan Scialet de Malaterre -nimisen luolan suuta, valtavaa monttua keskellä metsää. Aukon yli meni siltä, johon köysi kiinnitettäisiin. Ensimmäinen laskeutuminen olisi yli 100 metriä. Ei meidän luolamme, ei ainakaan tällä reissulla.

Satunnaiskohtaamamme Steve opasti meidät vielä Villard de Lansin supermarketiin, mistä saimme kaikkea tarpeellista ja outoa. Kotimatkalla alkoi sataa kaatamalla. Iltapalaverissa todettiinkin, että suunnitelmat pitäisi laittaa uusiksi. Ei Gournieria huomenna, vaan aikaisintaan tiistaina, ja Sassenage ehkä maanantaina. Äh. Perjantaille piti siis keksiä jotain muuta. Muuksi muodostui retki Grotte Rocheen, missä osa porukasta oli juuri käynyt. Se vaikutti hauskalta ja helpolta.

No comments: