25/07/2011

24.7. Trou qui Souffle

Sunnuntai oli ensimmäinen luolapäivämme. Meidät oli komennettu mukaan reissulle Trou qui Souffleen, aivan leirintäalueen vieressä sijaitsevaan suureen luolastoon. Ennen sitä piti kehittää jostakin aamiainen. Onneksi respan viiksimieheltä saimme eilen tilatut tuoreet croissantit ja leivät sekä kasan muita satunnaisia ruokatarpeita. Hienoin oli kestomakkara, jolle löytyi mökistä possunmuotoinen astia.

Olimme juuri kokoamassa luolavermeitämme, kun saimme kuulla, että tänään olisi ruokakauppoja auki kylälläkin. Koska osa päivän tiimistä oli parhaillaan jossakin katsomassa toisen luolan sisäänkäyntiä, lähdimme siis kaupoille. Méaudren kylä oli oikeastaan suurempi kuin olin odottanut. Kaikesta näki, että se on nimenomaan laskettelupaikka, ja hiljaisempi kesäaikaan. Kylässä olisi ollut leipomo, lihakauppa ja ties mitä, mutta me tyydyimme sympaattiseen sekatavarakauppaan. Viimein ruokaongelma oli ratkaistu!

Kaikki eivät edelleenkään olleet paikalla kun palasimme leiriin, joten luolakamppeet lajiteltuamme keittelimme kummallisen makuista kahvia ja tapoimme aikaa. Kahden kieppeillä alkoi ulkoa kuulua kilinää, kun SRT-varustetut miehet lähestyivät, ja meidänkin oli aika pukeutua haalareihin, valjaisiin ja kasaan metalliroinaa.

Rigging the EntranceLuolan suulle oli kävelyä kokonaista parin minuutin verran, ja polku lähti aivan mökkimme pihasta. Sisäänkäynti oli kapeahko köysilaskeutumisrööri, josta päädyimme kävelyritilän ja lyhyen kiipeilyn kautta käytävän lattialle. Trou qui Souffle tuntui heti hieman vieraalta ja erilaiselta: kivi oli vaaleaa ja hassusti raidoittunutta, ja vastaan tuli suuria kivilaattoja, joista minulle tuli mieleen Ruotsin Kopparbo enemmän kuin mikään Walesin luola.

Jonkin matkaa käveltyämme saavutimme ensimmäisen suuren SRT-haasteen, 30-metrisen köysilaskeutumisen. Saimme odotella jonkin aikaa, kun Tony viritteli köysiä. Martinin valvovan silmän alla pääsimme lopulta aloittamaan laskeutumisen. Kuten jo osasin odottaa, se oli upeaa ja leppoisaa. Väliankkuritkin ohitin vaivattomasti, lukuunottamatta kohtaa, jossa ankkurien välissä oli horisontaalinen poikkaripätkä, ja piti odottaa opettajaa ja kysyä neuvoja. Pienellä taiteilulla siitäkin selvittiin vaivattomasti.

30 metriä on jo aika pitkä köysipätkä, ja pohjalla pohdimme ääneen, pitäisikö kohta kääntyä takaisin. Martin totesi, että jatkossa olisi vastassa vain lyhyitä ja helppoja köysiosioita, joten yhtä hyvin voisimme vielä jatkaa. Lyhyitä ja helppoja ne ehkä olivatkin, mutta niitä tuntui olevan aina vain lisää nurkan takana - 7m, 12m, 11m, 5m, ja välillä kävelyä ja lyhyitä kiipeilyjä. Koko ajan luola eteni jyrkästi alas.

Going Down5 metrin köysipätkän jälkeen löytyi vielä yksi suurin piirtein saman mittainen, vaikkei luolakartassa sellaista ollut. Sen jälkeen reitti muuttui ahtaaksi poikkaroinniksi pienen virran päällä, ja päätin jäädä odottamaan, kun walesilaiset kävivät katsomassa, miltä jatko näyttää. Se ei näyttänyt lupaavalta. Tony palasi viimeisimmän köysiosuuden yläpuolelle, ja hetken päästä hän huuteli, että olimme kulkeneet yhden risteyksen ohi. Viimeinen köysilaskeutuminen oli itse asiassa ollut täysin turha. Siitä ylöspääsy oli yllättävän haastavaa, ja vaati vermeiden siirtoa väärässä järjestyksessä sekä venkoilua tyhjän päällä tasamaalle pääsemistä varten.

Aikaa oli jo tässä vaiheessa kulunut sen verran paljon, että walesilaiset päättivät purkaa väärän köyden ja palata takaisin. Alkoi siis pitkä ja raskas nousu ylös. Ensimmäiset pari pitchiä menivät kevyesti, mutta sitten väsymys alkoi painaa. Nerokkaana olin myös jättänyt veden ja ruoan sisältäneen luolasäkin erään alkupään köysipätkän luo, kun kuvittelin, että kääntyisimme takaisin suht pian. Viimein sen luo päästyäni oli myslipatukka parasta ikinä. Päivän opetus: älä ikinä hylkää säkkiä, vaikka sen raahaaminen olisi kuinka raskasta.

Tony meni ohitseni ja kipitti kohti uloskäyntiä. Martin totesi minulle, että voisin myös jatkaa jo eteenpäin, hän palailisi Mirin kanssa, ja huolehtisi siitä säkistäkin. Tein siis näin. 30 metrin pitch oli aivan tuskaa, ja sen jälkeen ryömin ja konttasin eteenpäin. Päättelin, että jos vain kulkisin aina ylöspäin vieviä käytäviä, päätyisin uloskäynnille. Suunnitelmani tuntui hyvältä siihen asti, kun kohtasin umpikujan. Pienen paniikin uhatessa käännyin ympäri ja palasin kammioon, jonka tunnistin tutuksi sisääntulomatkalta - tulvapakojen ketjut ja köydet olivat varma tuntomerkki.

En tiedä, kauanko tarkalleen odottelin yksikseni, mutta se tuntui ikuisuudelta. Välillä kuvittelin kuulevani lähestyvää puhetta tai SRT-varusteiden kilinää, ja kun sammutin valot, näin seinissä kiiltäviä täpliä. Lopulta näin myös oikean lähestyvän valon, ja loppuseurue ilmaantui paikalle. Helpotus oli melkoinen. Se katosi saman tien, kun Martin livahti ohi, ja katosi näkyvistä.

Onneksi Mirin suunnistustaidot ovat paremmat kuin minun, ja hän tunnisti oikean reitin ulos. Sitä jopa merkkasi seinään piirretty pieni punainen nuoli. En tiedä, missä oikein kävin harhailemassa, mutta luultavasti oli oikea päätös kääntyä takaisin. Viimeiset metrit kiipeilyä ja lyhyt köysinousu, ja olimme ulkona. Retken piti kestää 3-4 tuntia, me käytimme siihen 6. Väsymys oli melkoinen. Onneksi omaan mökkiin oli lyhyt matka. Leirissä odottivat suihku, ruoka, ja iltapalaveri, jossa ilmoitimme, että pitäisimme huomenna vapaapäivän.

No comments: