27/07/2011

26.7. Gour Fumant

Tiistaiaamun tunnelma oli odottavan hermostunut. Koska Garylla ja kumppaneilla menisi hetki köysien paloitteluun oikeanmittaisiksi, päätimme käväistä kylässä. Méaudressa oli toripäivä, ja herttaisella torilla tuli tehtyä kaikenlaisia heräteostoksia. Palattuamme istuimme auringossa syömässä maukkaita ja hyvin halpoja hedelmiä (6 aprikoosia ja 4 viikunaa, yhteensä 2,04€!). Reissun ensimmäinen oikeasti aurinkoinen päivä herätti mökin ympäristöstä hillittömän määrän kärpäsiä ja sirkkoja. Laaksosta kaikui lehmien ammunta.

Kello yhden jälkeen lastauduimme luolakamppeinemme Garyn isoon pakuun. Takapenkillä kinastelivat lapset, joista vanhempi oli esiteini, nuorempi kovin pienen oloinen. Pojat olivat kuulemma harrastaneet luolia 4-vuotiaasta asti. Ajomatka kesti reilun puolituntisen. Luola sijaitsi Villard de Lansin kylän yläpuolella, kauniissa metsässä olevalla luonnonsuojelualueella. Parkkipaikalta oli viitoitus Via Corda -reitille, mutta luolan luo ei ollut minkäänlaista opastusta. Gour Fumantin kahden sisäänkäynnin löytäminen veikin hetken, kun kukaan seurueen jäsenistä ei ollut täällä aiemmin käynyt. Itse asiassa minä löysin varsinaisen Gour Fumant -nimisen suuaukon puolivahingossa, kun olin matkalla puskaan naistenhuoneeseen.

Minä ja Miri seurasimme Garya ja poikia Faux Gour -nimisen toisen sisäänkäynnin kautta luolaan, Brian ja Dobsonit puolestaan menivät varsinaisen eli Vrai Gourin kautta. Tarkoitus oli, että ulos tultaisiin päinvastaisia reittejä. Kolmas tiimi, Martin ja ranskalaisvahvistus Michel, jäivät vielä odottamaan ulos.

Faux Gour alkoi mönginnällä alas kivistä luiskaa, missä saimme odotella, kun Gary viritti köyden. Sen avulla ylitimme vähän kuilua poikkaroiden todella liukkailla kivillä, ja laskeuduimme ensimmäisen osuuden, kirjan mukaan 17 metriä. Se oli hyvin näyttävä, ja sen alla luola jatkui suurena ja helppokulkuisena. Kivi oli hyvin erilaista kuin Trou qui Soufflessa, ja jotenkin paikan yleisilme oli kiinnostavampi ja vaihtelevampi.

DragonscaleJonkin aikaa käveltyämme kohtasimme toisen köysipätkän, noin 9 metriä. Sen laskeuduttuamme Gary oli jo riggaamassa seuraavaa, joka olikin varsin jännittävä: kapea kuin mikä, ja melkein vapaakiivettävän oloinen, koska seinät olivat täynnä erilaisia harjanteita ja möykkyjä. Sen perään seurasi vielä yksi helppo noin kymmenmetrinen laskeutuminen, vähän kävelyä - ja uusi köysipätkä. Köysisäätöä odotellessamme ihailimme meitä ympäröivää kiveä. Yksi seinä muistutti lohikäärmeen suomuista ihoa, katto puolestaan näytti matoisalta.

Miri oli juuri lähdössä alas pitchiä, kun Michel ilmaantui paikalle. Minun vuoroni tultua myös Martin oli yleisönä, mikä jostain syystä hermostutti kummasti. Ankkuri sijaitsi haastavasti nurkan takana ja tyhjän päällä, ja sössäsin lähdön. En lukinnut Stopia kunnolla ("hard lock") vaan vain pikaisesti ("soft lock"), ja rimpuillessani lehmänhäntien irroittamiseksi lukitus aukesi. Jos olisin käyttänyt laskeutumislaitteena Simpleä enkä itsestään lukkiutuvaa Stopia, olisin toiminnallani saattanut pudottaa itseni alas. Sain kuulla kunniani. Lisää moitteita seurasi siitä, ettemme olleet huomanneet yhden Garyn asentamista mailloneista löystyneen lähes auki.

Going UpKun laskeutumisen jälkeisestä isosta kammiosta löytyi kaiken lisäksi taas uusi pitchi, ei tunnelma varsinaisesti ollut katossa. Arvoimme Mirin kanssa, kääntyisimmekö jo takaisin. Martin ja Michel ehdottivat, että jompi kuimpi palaisi kanssamme, mistä kieltäydyimme jyrkästi - osaisimme kyllä itsekin. Sen sijaan he siis häipyivät alas. Olisimme halunneet tietää, oliko tämä viimeinkin viimeinen köysipätkä, mutta eihän sitä kukaan meille palannut kertomaan. Odottelimme vielä salissa, kun edellisen köysipätkän yläpäähän ilmestyi valoja, ja Brian ja Dobsonit laskeutuivat luoksemme. He olivat vähän ihmeissään pitchien määrästä: he olivat olettaneet olleensa pohjalla, kunnes olivat löytäneet ahtaan kolon läpi laskeutuvan köytemme. Tässä vaiheessa teimme päätöksemme, ja lähdimme takaisin päin.

Reitti oli helppo löytää, ja odottelun aiheuttama kohmeisuuskin hälveni köyttä noustessa. Opin vihaavani säkin kanssa nousemista, etenkin ahtaassa röörissä, jossa sitä ei mitenkään voinut pitää selässä. Muuten nouseminen tuntui paljon helpommalta kuin edellisellä retkellä. Pääsyyt sille, että käännyimme takaisin, olivat olleet huoli jaksamisesta ja pelko siitä, että hitaina nousijoina tukkisimme muiden tien. Molemmat huolet osoittautuivat aivan turhiksi: 5. ja viimeisen, 17 metrisen köysinousun jälkeen olisimme jaksaneet aivan hyvin vielä pari lisää, eikä kukaan hengittänyt niskaan.

ValleyUlos päästyämme kipaisin parkkipaikalle varmistamaan, etteivät muut mystisesti olleet menneet ohitsemme ja poistuneet toisen sisäänkäynnin kautta. Eihän siellä ketään näkynyt. Sen sijaan saimme odotella idyllisen kauniissa laaksossa, jota reunustivat vieraan näköiset kukat ja kuusimetsät sekä kalkkikiviset kallioseinämät. Lähes tunti kului, ennen kuin Vrai Gourista kömpivät ulos Gary ja pojat. Heidän mukaansa emme olleet menettäneet paljoa: olimme kyllä kääntyneet takaisin juuri ennen viimeistä laskeutumista (mikä otti aika armottomasti päähän), mutta pohja ei ollut ollut kovin kiinnostava. Vielä myöhemmin tosin kuulimme muilta, että Gary ei itse asiassa ollut löytänyt näyttävintä sivukammiota.

Iltaohjelmassa oli yhteisruokailu leirintäalueen ravintolassa. Paikallisherkku, gratinoidut raviolit, oli erittäin herkullista, ja pizzatkin ilmeisesti oikein maukkaita. Viiniä tietenkin juotiin myös, ja kuulimme paljon niin luolatarinoita kuin luolaseurajuorujakin. Tunnelma oli leppoisa ja kotoisa, melkein kuin SWCC:n luolamajassa Penwylltissä. Illan päätteeksi talo tarjosi shotin calvadosia, ja omaan mökkiin palattuamme sen vino lattia tuntui vielä tavallistakin kaltevammalta.

No comments: